Letkun kylä

Letku on rauhallinen ja viihtyisä maalaiskylä luonnonkauniissa Tammelassa, eteläisessä Hämeessä.

Paitsi Härkätien varressa, Letku sijaitsee myös 2-tien läheisyydessä. Erinomaiset kulkuyhteydet vievät Letkulta tunnissa Helsinkiin, Tampereelle tai Turkuun.

Kylän tuntumassa on hyvät harrastusmahdollisuudet mm. Eerikkilän Urheiluopistossa, jossa on myös majoitustilaa satunnaisille matkaajille.

Kyläkoulussa lapset saavat opetusta pienissä ryhmissä.

Kylän läpi kiemurtelee historiallinen Hämeen Härkätie, jonka tuntumassa on lukuisia järviä sekä kylän yhteinen uimaranta. Retkeilijöille ja luontoharrastajille on tarjolla ainutlaatuiset mahdollisuudet tutustua läheiseen Torronsuohon ja Liesjärven kansallispuistoon sekä Letkulla sijaitsevaan Hämeen Luontokeskukseen.

Perustiedot kylästä


Vakituisia asukkaita Letkulla on 380, ympärivuotisia talouksia 176. Viihtyisän Letkun ovat myös monet kesäasukkaat ottaneet omakseen, kesämökkejä on lähemmäs kolmea sataa.

Peruspalvelut; kauppa ja koulu löytyvät omalta kylältä. Kirjastoauto kiertää kylällä kahden viikon välein. Koulun yhteyteen on kunnan taholta järjestetty ympärivuotinen lähiliikuntapaikka. Kylällä toimii myös yksityinen perhepäivähoito, jossa on mahdollisuus tilapäiseen ja iltapäivähoitoon.

Yrityksiä Letkulla on kolmisenkymmentä, joista suurimmat ovat Valkaman Rakennetyö Oy, Forssan KH-Asennuspalvelu Oy ja Härkäpuu Oy.

Aktiivitiloja kylässä on nykyään noin kaksikymmentä. Valtaosa tiloista on viljatiloja, mutta myös maito-, sika- ja lammastaloutta kylässä harjoitetaan.

Töissä käydään eniten Forssassa ja Karkkilassa tai Helsingissä.

Kylässä toimii kylätoimikunta, maamiesseura, vanhempainyhdistys, kalastus- ja metsästysseura.

Sijainti


Letkun kylä sijaitsee Lounais-Hämeessä Tammelan eteläosassa rajoittuen Varsinais-Suomen maakuntaan kuuluvaan Someroon. Lähikylät ovat Torro, Porras ja Liesjärvi.
Kunnan keskustaan pääsee joko Härkätietä Portaan kautta tai 2- tietä Riihivalkaman kylän halki. Molemmin tavoin matkaa on n. 20 km.

Kylän pohjoispuolella 2-tien varrella sijaitsee Torronsuo ja eteläpuolella Liesjärven kansallispuisto sekä Korteniemen perinnetila. Hämeen luontokeskus ja Eerikkilän urheiluopisto sijaitsevat Härkätien varrella 2-tien tuntumassa.

Lähimpiin kaupunkeihin Somerolle on 12 km ja Forssaan 25 km. Helsinkiin ja
Turkuun matkaa on n. 100 km, Tampereelle n. 120 km.

Tule pitkin Turuntietä, hämäläisten Härkätietä...

Kylän historiaa


Kylä on syntynyt Suomen vanhimman ja tunnetuimman kauppatien - Hämeen Härkätien - varrelle viimeistään 1400-luvun kuluessa.

Yli tuhat vuotta liikenneöity ja edelleen käytössä oleva tie kulkee aivan Letkun kylän halki Turusta Hämeenlinnaan.

Nimensä kylä on perimätiedon mukaan saanut härkien Turkuun vetämien raskaiden lautakuormien epätasaisella tiellä pitämästä litkun-latkun-letkun -äänestä.

Kertomukset Härkätien kuninkaan kivestä, jättiläisen arkusta ja kylän elämänmenosta entisinä aikoina on koottu kylävihkoihin.

Lisää kylähistoriasta voit lukea Letkun lukukirjasta, jota on myynnissä Letkun Puodissa.